Filmski festivali in natečaji – prijava in organizacija

image_pdf

O čem govori to poglavje?

Izdelava lastnega filmčka je lahko dolg in zahteven proces, vendar za filmskega ustvarjalca to še ne predstavlja konec poti. Takrat nastopi čas, da predstavi svoje delo širšemu občinstvu. Bila bi namreč velika izguba, če svojega dela ne bi posredoval naprej. Veliko filmov nosi močno sporočilo ali ponuja vpogled v drugačno kulturno in socialno okolje, ki ga gledalci drugače ne bi mogli spoznati. To poglavje govori o tem, kam in kako se prijaviti na filmski festival ali celo organizirati svojega.

 corner_lt

 VISION v akciji – kratek opomnik za delo na terenu

 corner_rt
 1. Poišči obstoječe filmske festivale v svojem okolju in se prijavi s svojim filmom.
 2. Poišči tudi različne mednarodne filmske festivale.
 3. Organiziraj projekcijo v svojem kraju ali celo lasten filmski festival.
 • to lahko predstavlja precejšen zalogaj, zato začni v obsegu, ki ga boš uspel izpeljati
 • pridobi ustrezno podporo (organizacijsko, finančno …) in partnerje
corner_lb corner_rb

Katero opremo potrebuješ?

Za to poglavje potrebuješ predvsem računalnik z dostopom do interneta, razen če boš organiziral svoj festival. V tem primeru boš poleg ustreznega prostora za predvajanje moral poskrbeti tudi za dobre pogoje predvajanja, kar bo vključevalo projektor, platno, DVD-predvajalnik ali računalnik in močnejše zvočnike.

Podrobnejša razlaga

Prijava na filmski festival

Prijava tvojega filma na filmski festival ti bo vzela nekaj dodatnega časa in dela, vendar je to odlična priložnost, da svoj film pokažeš javnosti, srečaš druge ustvarjalce in morda celo vzbudiš zanimanje za svoje delo pri morebitnih producentih ali bodočih partnerjih, tudi če ne dobiš nobene nagrade.

Koraki za prijavo:

 1. Izberi filmski festival, na katerega želiš prijaviti svoj film, in preceni, ali je tvoj film za ta festival ustrezen. Preuči pogoje sodelovanja, ti se od festivala do festivala malce razlikujejo. Bodi pozoren na skrajni rok prijave in oddaje filma.
 2. Izpolni prijavnico z vsemi zahtevanimi podatki: kratek opis filma in filmska ekipa, včasih boš moral dodati tudi fotografije iz filma in pripraviti film v ustreznem formatu (kodiranje), pogoj za mednarodne festivale pa so tudi podnapisi, ponavadi v angleškem jeziku.
 3. Pošlji prijavnico in film ter počakaj na odgovor.

Včasih boš moral malce predelati svoj film, da bo ustrezal pogojem določenega festivala. Mogoče ga boš moral skrajšati ali še dodati kakšen kader.

Lahko tudi preučiš spletno stran festivala in pregledaš, kakšne filme so prikazovali v prejšnjih letih oz. kateri filmi so prejeli nagrade. Nekateri festivali imajo tekmovalni del in revijalni del. Nekateri na festival tudi povabijo avtorje ali ekipo in krijejo njihove stroške nastanitve in/ali stroške prevoza. Razmisli tudi, ali si se v primeru, da bo tvoj film predvajan, zmožen udeležiti festivala tudi na lastne stroške.

Obstaja vrsta spletnih strani, na katerih lahko najdeš informacije o filmskih festivalih po celem svetu. Festivali se delijo na različne zvrsti. Najdeš lahko festivale za mlade filmarje, festivale posvečene dokumentarnemu filmu, nizkocenovnemu filmu, kratkemu igranemu filmu, animiranemu filmu, festivale, ki prikazujejo filme z določenih področij: gorske filme, filme na temo športa, plesne filme… Nekateri filmski festivali so zelo veliki, namenjeni širokemu občinstvu, in z bogatimi nagradami, drugi so manjši, bolj lokalni…

 Bodi pozoren na to, da se za nekatere festivale plača tudi prijavnina za film, ki ga pošlješ na festival, in seveda vstopnina na samem festivalu.

Priznani mednarodni filmski festivali

Obstaja veliko že uveljavljenih filmskih festivalov, vse od začetniških (ljubiteljskih, študentskih…) do profesionalnih. Nivo produkcije na teh festivalih je ponavadi zelo visok, zato zahteva kar nekaj izkušenj pri izdelavi filmov. Tovrstni festivali so dobra vstopna točka za mlade, a že izkušene filmske ustvarjalce, za iskanje partnerjev, pridobivanje novih priložnosti… V sklopu festivalov so velikokrat organizirane tudi različne delavnice na temo filma, predavanja in ‘pitching’. Na spodnjem seznamu lahko najdeš tovrstne festivale.

‘Pitching’ je predstavitev ideje za nov film potencialnim producentom.

https://guru.bafta.org/opportunities/short-festivals-competitions

Filmski festivali za mlade

Filmski festivali za mlade se delijo na filmske festivale, na katerih predvajajo profesionalne filme namenjene mladim in filme, ki so jih ustvarili mladi. Slednji ponujajo priložnost mladim filmskim ustvarjalcem, da prikažejo svoje stvaritve. Zahtevan nivo produkcije še ni tako visok, bolj pomembno je, da imajo mladi možnost, da svoj film prikažejo in si pridobijo izkušnje. Nekaj takih festivalov najdete na spodnjem linku.

https://www.you-film.net/festivals.php

Neodvisni filmski festivali

To so festivali, na katerih predvajajo filme, ki so drugačni: gverilske produkcije, eksperimentalne, umetniške in druge filme, ki ne ustrezajo nujno ustaljenim filmskim konceptom.

Gverilski filmi so ponavadi filmi posneti z minimalnim proračunom in majhno ekipo ter brez pridobitve različnih dovoljenj za snemanja in lokacije.

Spletni filmski festivali

V današnjem ‘digitaliziranem’ svetu pravzaprav sploh ne rabiš nikamor odpotovati fizično, saj obstajajo nekateri filmski festivali le na spletu. Filmi se prikazujejo določen čas in gledalci lahko prek spleta zanje tudi glasujejo.

Poišči različne filmske festivale še sam.

Organiziranje filmskega festivala ali projekcije

Za pomoč pri organizaciji lahko slediš naslednje korake:

 1. Za filmski festival ali projekcijo, ki jo boš organiziral, določi naslednje lastnosti: regijo (lokalni, nacionalni, mednarodni), nivo produkcije (mladinski, neodvisni…), temo (s področja kulture, športa, socialno ali katero koli drugo temo), dolžino filmov (kratek, 90-sekundni, dolg…) in vrsto filmov (igrani, dokumentarni, glasbeni…).
 2. Razmisli, kaj vse boš za organizacijo potreboval: ekipo sodelavcev, prostor za predvajanje, oblikovanje in tisk promocijskega materiala, finančna sredstva, stroške za pot in prehrano povabljenih avtorjev…
 3. Izdelaj spletno stran (priporočeno) z vsemi potrebnimi informacijami. V pomoč bo tudi, če boš izoblikoval platformo ali ponudil kakšno drugo spletno možnost za prejemanje filmčkov in prijavnic.
 4. Naredi razpis za filme. Lahko celo narediš kakšen kratek video, ki poziva k prijavi. Razširi informacijo po različnih poteh (mailing liste, socialna omrežja…).
 5. Poskusi pridobiti različne medije, da bodo o festivalu ali projekciji poročali že vnaprej. Na različne medije razpošlji objave, najdi predvsem takšne medije, ki jih zanima dogajanje v tvojem lokalnem okolju ali na področju kulture. Organiziraš lahko celo tiskovno konferenco. Festival ali projekcijo promoviraj tudi s pomočjo letakov, plakatov…
 6. Med prejetimi filmi naredi izbor za projekcijo. Za izbiro lahko organiziraš tudi posebno skupino ljudi, ki si filme ogleda in jih oceni po določenih kriterijih.
 7. Organiziraj dogodek (festival oz. projekcijo) poskrbi za ustrezen prostor, opremo za predvajanje, razdeli različne delovne naloge svojim sodelavcem, določi žirijo, pripravi filme za predvajanje, programčke z vsemi potrebnimi informacijami, nagrade… Poskrbi tudi za sprejem, prehrano oz. spanje za povabljene avtorje.

Za partnerstvo in podporo lahko poskušaš pridobiti lokalni mladinski center, kino ali lokalno skupnost (občino). Poskušaj najti tudi kakšne sponzorje in donatorje.

Na dogodek ne pozabi povabiti novinarjev in medijev!

Natečaj za filmčke

Različne organizacije in podjetja občasno objavljajo tudi natečaje za filmčke vezane na določeno temo. Ta je lahko okoljevarstvena, politična, socialna, kulturna… Različni filmski ustvarjalci so vabljeni, da prispevajo svoja dela. Najboljši filmčki so ponavadi nagrajeni in uporabljeni za promocijo njihovih aktivnosti.

Če naletiš na tovrsten natečaj in te tudi tema zanima, potem se brez odlašanj loti izdelave filmčka na predlagano temo. Ne počni pa tega le v upanju na nagrado. Vzemi raje to kot priložnost, da nekam usmeriš svojo energijo, in kot izziv, da ustvariš nekaj dobrega.

Terminologija

filmski festival, kodiranje, tekmovalni del, revijalni del, pitching, film festivals, natečaj za filmčke