Giriş
El kitabımızı sistematik olarak takip ediyorsanız, hikâyenizi filme alabilmek için oluşturmanız gereken her boyuttaki karakterler, nesneler ve arka planların bir listesine zaten sahipsiniz. Değilse, lütfen önce bu el kitabının Animavision bölümündeki önceki bölümlerini okuyun ve bir stop-motion animasyon filmi yapmak için önerdiğimiz gerekli adımları izleyin.
Bu bölümde, ana malzeme olarak plastisin üzerine odaklanarak 3 boyutlu stop-motion teknikleri için gerekli tüm unsurların oluşturulması hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
AnimaVision in action |
||
|
||
Malzeme, Ekipman ve Araçlar
Plastisin stop-motion film için karakterleri, nesneleri ve arka planları başarılı bir şekilde oluşturmak için genellikle plastisin, karton, bazen de tel ve pense gibi bazı aletlere ihtiyacınız olacak. Plastisini kendiniz yapacaksanız, temel malzemelere (aşağıda listelenen tarife bakın), bir tencereye ve bir ocağa ihtiyacınız olacak.
Ayrıca oluşturacağınız öğelerin boyutlarını ölçmek için bir metre ve gerektiğinde malzemeleri veya plastisini tartmak için bir ölçek de yararlı olabilir. Plastisini ip, tekstil, ahşap gibi diğer malzemelerle de başarılı bir şekilde kombinleyebilirsiniz.
Plastisin, stop-motion animasyonlar yapmak için harika bir malzemedir. Üçüncü resimde nesneler ve arka plan için – plastisinin yanı sıra – küçük tahta parçaları, plastik folyo ve kağıt kullanıldığını ve dördüncü resimde figürleri şekillendirmeye yardımcı olmak için bazı aletlerin kullanıldığını görebilirsiniz.
Ana bölüm
Stop-motion filminiz için karakter, nesne ve arka plan oluşturma aşamasına gelmek için yapmanız gereken hazırlık çalışmalarının çoğu, 2D ve 3D teknikleri için bu noktaya kadar benzerdir. Ancak çekim anından itibaren farklı tekniklerin kullanılması pek çok açıdan fark yaratır. Kamera kurulumunun yanı sıra malzemenin kullanımı size farklı seçenekler sunar.
Çekime başlamadan önce filminiz için kullanmayı planladığınız kamera da dâhil olmak üzere animasyon kurulumunuzun simülasyonunu yapmanızı, hatta bir test sahnesi yapmanızı öneririz. Bunun için lütfen kamera ile ilgili bölümlerdeki tavsiyelere uyunuz. Bu, gerekli tüm öğeleri daha da hassas bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Karakterlerin, nesnelerin ve arka planların boyutları, kameranızın özelliklerine (örneğin kamera yakınlaştırmasının(zoom) ne kadar büyük olduğu) ve sahip olduğunuz malzeme miktarına da bağlı olabilir. Yukarıdaki resimlerde filmde kullanılan bir yakın çekime ait bir kurulumu ve nesneleri(eller) görebilirsiniz.
Plastisin hakkında bazı gerçekler
Plastisin, stop motion animasyon karakterleri ve nesneleri oluşturmak için çok uygun, yoğrulabilir bir malzemedir. Yüz yıldan daha uzun bir süre önce yaratılmıştır ve farklı yaş gruplarında boş zaman etkinlikleri için çok popüler bir malzemedir. Geçmişte ve günümüzde birçok çocuk dışarıda çamur ve kil ile oynuyordu ve günümüzde birçok kültürde motor gelişimlerini ve yaratıcılıklarını artırmak için küçük çocuklara oyun hamuru vermektedirler. Ayrıca farklı araştırmalar, plastisin ile çalışmanın beyni, günlük aktivitelerle gelişmeyen beyin hücreleri ve sinapslar oluşturarak etkilediğini göstermektedir. Plastisin ve kil ile çalışırken, başka hiçbir aktivitede yapmadığınız farklı el hareketleri yaparsınız.
Plastisin ile çalışmak sadece çocuklar için değil, aynı zamanda daha büyükler için de eğlencelidir.
Plastisin birçok profesyonel stop-motion animasyon film yapımında da kullanılmaktadır ve bunun için özel bir isim vardır; claymation.
Plastisini kilden ayıran şey, daha uzun süre havaya maruz kaldığında da kalıplanabilir kalma kapasitesidir. Bu nedenle stop-motion çekmek için, özellikle uzun günler hatta haftalar sürüyorsa, kurumayan (yağ içerir) ve hava ve ışığa maruz kaldığında sertleşmeyen bir plastisin kullanmak önemlidir.
“ Profesyonel plastisin kullanmak istiyorsanız, lütfen profesyonel yapımların kullandığı plastisinin ne olduğunu internetten araştırın. Ancak başlangıçta yerel dükkânlardaki plastisini kullanmayı deneyebilir veya hatta kendiniz plastisin yapabilirsiniz.
Plastisin harika bir malzeme olmasına rağmen, onu kullanırken biraz dikkat gerektirir. Plastisin, özellikle karakterler ve nesneleri oluştururken ve canlandırırken çok dağınık olabilir. Her karede dokunmadığınız veya hareket ettirmediğinizden bu arka plan için büyük bir sorun olarak görünmez. Çalışma yüzeyinizi, ellerinizi ve hamuru temiz tutmanın birkaç yolu vardır. Animasyon yüzeyinizi (pürüzsüz ve güzelce temizlenebilir malzemeden yapılmış olmalıdır) ve ellerinizi her zaman temizleyebilmeniz için, yağ içeren bazı bebek mendillerini yakınınızda tutmak iyidir. Ayrıca karakterlerinizi ve nesnelerinizi kullandıktan sonra her zaman bir plastik folyo ile örtün, böylece bir dahaki sefere kullanmak istediğinizde tozlanmazlar.
Ellerinizi ve yüzeyi temiz tutmak için yağ içeren mendiller kullanın ve kullanmadığınız zamanlarda figürleri folyo ile kaplayın.
Ev yapımı Plastisin
Ev yapımı plastisinin olumlu yanı, yapımının kolay, çok uygun fiyatlı ve zehirli maddeler içermediği için hassas kişiler için de uygun olmasıdır. Dezavantajı ise biraz daha yumuşak olması ve bu nedenle dik figürlerde kullanılmasının daha zor olması ve aynı zamanda daha uzun süre hava veya ışık veya sıcaklık farklılığına maruz kaldığında kıvamının değişmesidir. Ancak denemeye ve size sunduğu olanakları keşfetmeye değer.
Basit plastisin tarifi:
125 gr un
240 ml su
4 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yenilebilir renklendiriciler (gıda boyası)
Hepsini bir tencerede karıştırın, top haline gelene kadar pişirin, yağlı kâğıt üzerinde soğutun ve yoğurun. Tamamen soğumaya bırakın ve plastisininiz hazır. Önce veya sonra farklı renkler ekleyebilirsiniz. Siz veya katılımcılar yapay renklere duyarlıysanız, renklerin yenilebilir (gıda boyası) olması önerilir.
Yukarıdaki resimlerde ev yapımı hamuru yapma sürecini görsel olarak takip edebilirsiniz.
“ Plastisin, şekilleri kolayca değiştirmenizi de sağlar. Daha sık bahsettiğimiz stop-motion sihirlerinden biri, gerçekleşebilecek tüm doğal olmayan faaliyetlerdir. Bunlardan biri kesinlikle biçim değişikliği veya dönüşümdür. Ve plastisin bu şekilde oynamak için harika bir malzemedir.
In the video above you can see an example of changing forms with plasticine.
Plastisin Karakterler
Karakterler ve nesneler oluşturmak, stop-motion animasyonunuzu oluşturmanın en önemli adımlarından biridir. Zaten bir hikâye, karakter profilleri ve filmin genel stilini oluştururken, ana karakterinizin veya karakterlerinizin nasıl görünmesi gerektiği konusunda çok düşünmelisiniz. Onların fiziksel görünümlerinin (vücut tipi, teninin rengi, gözleri, giydiği kıyafetler…) yanı sıra kişilik özelliklerini ve fiziksel görünümüne yansıyan ruh hallerini tanımlamalısınız. Şimdi onları yapma kısmına geldiğinizde – ve kullandığınız tekniğe dayanarak – daha da detaylı düşünmeniz gerekiyor.
Plastisin ile insansı karakterlerin yanı sıra diğer bazı karakter türlerini de yapabilirsiniz. Karakterleriniz, onları canlı kılan eklenmiş gözleri ve veya dudakları olan basit formlar olabilir, basit küçük canavarlar veya basit hayvanların yanı sıra insanlara benzer daha ayrıntılı özelliklere sahip insanlar, hayvanlar veya diğer yaratıkları da yaratabilirsiniz.
Yukarıdaki resimlerde plastisinden yapılmış hayali ve insansı figürlerin örneklerini görebilirsiniz.
Tek parça plastisinden insansı bir karakter yapma
Plastisinden karakterler oluştururken, onları daha sağlam hale getirmek için çoğunlukla tek parçadan (daha sonra birbirine ekleyeceğiniz ayrı parçalardan değil) yapmanız önerilir. Özellikle karakterin bacakları varsa, ayakta duruyorsa veya etrafta dolaşacaksa, onun dengesine odaklanmanız önemlidir. Bu, vücudunun alt kısmına özel bir önem ve ağırlık verdiğiniz anlamına gelir.
Daha uzun animasyon filmler yapıyorsanız ve ana karakter yoğun kullanımdan dolayı yıprandıysa, aynı karakterlerden fazladan yapabilirsiniz. Her zaman karakterin çok benzerini yapmanın iyi bir yolu, bir prototip yapmak ve vücut için kullandığınız plastisin/hamur miktarını tartmaktır.
Yukarıdaki videoda, Animavision atölyelerinden birinde bir stop-motion film için plastisin karakter oluşturma sürecini izleyebilirsiniz.
Karakterlerinizi desteklemek için armatür(karakterleri içten destekleyerek iskelet görevi gören çerçeve) kullanma
Vücudu bir çeşit armatürle desteklerseniz karakteriniz daha sağlam olacaktır. Armatürü bir telden kendiniz yapabilirsiniz (nesneler için armatür nasıl yapıldığını aşağıda açıkladığımızda basit armatür yapma işlemine bakın) veya satın alabilirsiniz. Satın alınan armatürler, çok sayıda hareketli mafsal ile zaten çok karmaşıktır ve farklı biçimlerde yeniden vidalanabilir. Özellikle insansı figürler veya birçok farklı ve hassas harekete sahip hayvanlar için kullanışlıdırlar. Armatürlerin etrafına plastisini/hamuru (hatta sünger ve tekstili) sarabilir ve bu şekilde karakterlerinizi oluşturabilirsiniz.
Hareketli eklemlere sahip profesyonel armatür, hareketli özelliklere sahip karakterler oluşturmak için iyi bir temel olabilir.
Plastisinden nesneler yapma
Plastisin, daha büyük veya hacimli nesneler oluşturmak gibi daha büyük miktarlarda ihtiyacınız olduğunda her zaman ekonomik olmadığından, karton veya ahşap gibi başka bir malzemeyi kullanarak süreci basitleştirebilirsiniz. Bu durumda, daha uygun fiyatlı bir malzemeden temel bir şekil yapın ve sadece ince bir plastisin/hamur tabakası ile kaplayın.
Yukarıdaki resimdeki hoparlör ilk önce kartondan yapılmış ve ince bir hamur tabakası ile kaplanmıştır.
Nesnelerin sağlamlığı için el yapımı armatür kullanma
Armatürler, nesnelerinize ve aynı zamanda karakterlere iyi bir sağlamlık verir. El yapımı olabilirler veya satın alınabilirler. Bir tel, alüminyum veya başka bir telden el yapımı bir armatür yapabilirsiniz. Bunu genellikle, daha sonra plastisin veya başka bir malzeme ile kaplayabileceğiniz sabit bir sahne oluşturmak istediğinizde yapmalısınız.
El yapımı armatürler, ağaçlar, binalar, çubuklar gibi farklı, dik duran veya sert nesneleri desteklemek için özellikle kullanışlı olabilir…,
Yukarıdaki resimlerde bir ağaç için ev yapımı armatür yapım sürecini görebilirsiniz. Nesnelerinizi sabit hale getirmek için ayaklığa özel bir önem vermelisiniz
3 boyutlu animasyonda arka planlar
Plastisin, kuklalar veya bloklarla 3 boyutlu animasyon filmi çekerken, çok yönlü kamera konumları elde edebilmeniz için genellikle sahneyi alttan, yanlardan ve bazen de üstten çevreleyen bir arka plana sahip olmanız gerekir. Bu aynı zamanda film şeridinize ve farklı çekimler için planladığınız kamera açılarına da bağlıdır.
Yukarıdaki resimlerde iki tür arka plan görebilirsiniz. Birinci resimde, çekim sadece önden çekildiği için arka plan sadece düz. Yukarıdaki ikinci resimde, daha fazla çekim pozisyonu sunan üst kısım hariç sahneyi her yönden çevreleyen bir arka plan örneğini görebilirsiniz.
Arka planlar sadece plastisinden yapılabilir, plastisin karton, ahşap gibi diğer malzemelerle birleştirilebilir… Veya tamamen kağıt, karton, ahşap, plastik gibi başka malzemelerden arka planlar yapabilirsiniz….
Arka planın iyi bir kombinasyonu, aynı zamanda doku verip ayrıntılar ekleyebileceğiniz plastisin kaplı kartondur. Bunu yapma süreci, yukarıda nesne yapma ile ilgili bölümde açıklananla aynıdır.
“Plastisin genellikle önden kamera ile 3 boyutlu stop-motion animasyon için kullanılır, ancak yukarıdan kamera ile 2 boyutlu stop-motion animasyon yapmak için de kullanılabilir.
Sonuç olarak
Bu bölümde, çoğunlukla 3 boyutlu stop-motion animasyon oluşturmak için bir malzeme olarak plastisin hakkında konuştuk. Keşfedebileceğiniz daha fazla seçenekler var.
Kukla stop-motion animasyonu, 3 boyutlu animasyonun başka bir şeklidir. Kuklaları kullanmak için farklı seçenekleriniz var. Yerel mağazalardan alabileceğiniz kuklaları kullanabilir, kendiniz kukla yapabilir veya profesyonel özel yapım kuklalar sipariş edebilirsiniz.
Basit stop-motion için çocukların oynaması için yapılmış kuklalar kullanılabilir, ancak daha profesyonel özellikler, hareketler ve filmler için bu yeterli olmayacaktır.
Kukla yapmak başlı başına bir el kitabı gerektiren büyük bir alan olduğundan, bu bölümde çoğunlukla plastisin üzerinde durduk.
Video (On the Street – DE): Basit bir kukla stop-motion için evinizde, okulunuzda veya gençlik merkezinizde bulunan kuklaları kullanabilirsiniz. Eklenen biraz ses ile güzel bir kısa izlenim elde edebilirsiniz.
Eğitmenlerde kendi yaratıcılıklarını ortaya koyarlar. Gençlerle çalışmalarımızda oyun hamurundan bir film yaptık.
Film Back to normal – DE, SI, TR was made during one of the trainings.
“Ayrıca stop-motion animasyon filmleri oluşturmak için farklı blok türleri kullanılabilir.
Yaygın yapılan hatalar
- Karakterlerinizi, nesnelerinizi ve arka planınızı hazırlarken sık yapılan hatalardan biri uygunsuz malzeme kullanımıdır. Örneğin, piyasadan satın alabileceğiniz bazı yoğrulabilir malzeme türleri plastisin gibi görünür ancak havaya maruz kaldığında kurur ve çatlar veya renk değiştirir. Önce malzemenizi test edin.
- Plastisin kullanırken ikinci yaygın hata, karakterlerin veya nesnelerin farklı parçalarını düzgün bir şekilde birbirine sabitlememek ve böylece düşmeleridir. Bu, özellikle bir karakter veya nesne çok fazla hareket yaptığında söz konusu olabilir. Onları tek parça yapmayı deneyin veya bir çeşit armatür kullanın.
- Figürlerinizi kullanmadığınız zamanlarda korumaz veya üzerini örtmezseniz, bu onları yakın çekimlerde görülebilecek şekilde tozlu hale getirebilir.
- Ayrıca hazırlık ve animasyon yüzeyinizi ve ellerinizi temiz tutmamak, plastisin gibi malzemelerle çalışırken çok fazla dağınıklığa neden olabilir.
Alıştırmalar
- Kendi plastisininizi yapın ve size sunduğu olanakları keşfedin. Ondan farklı türde karakterler ve nesneler yapın, renklerle karıştırın…
- Filminiz için karakterler, nesneler ve arka planlar hazırlarken kullanabileceğiniz farklı türde araçlar, teller ve diğer malzemeler için evinize, kurumunuza veya yerel mağazanıza (hatta daha iyi ve daha ucuz – doğada) bakın.
- Plastisini (ev yapımı veya mağazadan) farklı şekillere dönüştürerek oynayabilirsiniz. Tüm süreci fotoğraflayabilir ve hatta kısa bir film bile çekebilirsiniz.
- Yukarıdan bir kamera ile 2 boyutlu olarak bir plastisin stop-motion film çekmeye çalışın.
- 3 boyutlu karakterler, nesneler ve arka planlar içeren bir proje geliştirin ve filme alın.
İlgili konu ve bağlantılar
Bölüm : Karakter, nesne ve arka planlar oluşturmanın temelleri
Yöntem
Grup halinde çalışırken, hazırlık aşamasında yaptığınız karakterlerin, nesnelerin ve arka planların planlmasına göre görevleri bölün. Görevler uygun şekilde bölünürse grubu daha küçük gruplara bölmek son derece etkili ve hızlı olabilir. Katılımcılardan bazıları arka planlar oluşturabilir, diğerleri karakterler ve nesneler oluşturabilir. diğerleri sadece materyalleri hazırlamak gibi daha destekleyici görevleri yerine getirebilirler… Bu şekilde çeşitli katılımcılar dahil edilebilir ve bir grupta ve süreçte yer bulabilirler.
Film daha karmaşıksa, karakterleri, nesneleri ve gerekirse arka planları çoğaltın ve aynı anda daha fazla çekim yapın. Grubun bir kısmı yakın çekimler üzerinde çalışabilir ve grubun bir kısmı geniş açılı çekimler üzerinde çalışabilir.
Terimler
Plastisin, claymation, armatür