Video çalışmalarını destekleyen ücretsiz internet araçları

image_pdf

Giriş

Video çalışmalarınızı yürütmek için internetten birçok kaynak bulabilirsiniz. İnternet ortamında tamamen ücretsiz olan resim ve video tasarımı yapan, ses efektleri yapan birçok programlar vardır. Ücretsiz olmasına rağmen kullandığınız programların lisanslarına bakmanızı tavsiye ederiz. Birçok ücretsiz olan program ticari amaçla kullanıma yasak durumdadır. Bilgisayar programları ile müzik efektlerini eklemek zor olabilir bu durumda civarınızdaki müzisyenlerden faydalanabilirsiniz.

 corner_lt

 Vision in action

 corner_rt
1. İnternetten indirdiğiniz müziklerin ve programların lisanslarını her zaman kontrol edin, ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz.2. İnternette arama yapmak istediğiniz en uygun kelimeleri dikkatli seçin.3. İnternetten indireceğiniz kaynakları iyi belirleyin, kendinizin veya arkadaşlarınızın yapabileceği işleri kendiniz yapın ki çalışmanız özgün bir özellik kazansın.
corner_lb corner_rb

Ana bölüm

İyi tasarlanmış bir ses, müzik veya grafik yaptığımız çalışmanın çok daha profesyonel ve ilgi çekici olmasını sağlayabilir, insanlar üzerinde daha fazla etki yaratır. Kendi çabalarınız ile özel ve farklı kayıtlar yapmak çalışmanızı çok zenginleştirir fakat aradığınız şeyleri uygun kelimeler ile internet ortamında da arayabilirsiniz. Tam olarak ne aradığınızı bilmek en başta size zaman kazandıracaktır.

Tasarım Programları

Piyasada ücretsiz birçok tasarlama programı vardır, en basitleri ile stop trick animasyonlar veya video kolaj yapılabilir daha profesyonel programlarla çalışmak için biraz deneyime ihtiyaç vardır. Birçok programın ileri kullanım seviyeleri ücretsiz kullanıma kapalı olduğundan dolayı başlangıç seviyesindeki kişiler için oldukça idealdir, daha ileri seviye çalışmalarınız için bir tasarım programı almanızı tavsiye ederiz.

Bu kararları alırken sizin için en önemli konuları tespit etmelisiniz: kolay kullanılır farklı resim efektleri veya ileri seviye bilgi gerektiren daha yaratıcı ve özgün ürünler yaratmak için gerekli olan çalışmalar. Çok miktarda ürün yaratmak istiyorsanız ona göre hazırlık yapmalısınız. Bu konu tamamen sizin çalıştığınız projenin önemine ve büyüklüğüne göre değişir.

Eğer ilkokul öğrencileri ile çalışıyorsanız veya gençlik lideri iseniz ve bir grup genç ile çalışıyorsanız onların yaşına ve seviyesine uygun bir program yeterli olacaktır. Ne kadar zaman ayıracağınızda önemlidir, yeterli zamanınız yoksa basit proje ve programlarla çalışabilirsiniz.

Genelde bir kamera satın alırken kamera üreticisi size en uygun kullanmanız gereken tasarım programını da önerebilir.

Ayrıca artık günümüzde akıllı telefon ve tabletler içinde birçok ücretsiz basit programlar mevcuttur.

Bu programlar bilgisayar kullanımları için ücretsizdir:

Grafikler

Genelde video çalışmalarımıza fotoğraf ve grafikler ekleriz. Ayrıca videolarımıza bazı özel efektler, yazılar, başlıklar ve açıklamalar ekleriz. Videolarımıza grafik eklemek için öncelikle grafik programlarımızı kullanarak bu çalışmaları yapmak ve daha sonra video çalışmasına eklemek daha iyidir. Ancak bazen hepsini bir arada da yapabiliriz.

Bir grafik programı ile ürün çıkarıyorsak çalışmamızın uygun yapıda olmasına dikkat etmeliyiz. ( çalışmanın boyutu yeterli olmalı, HD yayın veya diğerleri için …)

Grafik programları ücretsiz kullanılabilir : İnternet ortamında kullanılan ücretsiz grafik programları (bu başlık ile arama yapabilirsiniz) Picasa ( basit kullanımlı), Gimp (photoshop programına benzer, daha karmaşık …)

Ayrıca ücretsiz grafik ve fotoğraf materyalleri sunan internet siteleri vardır. Bu kelimeler ile arama yapabilirsiniz (ücretsiz fotoğraf …)

Ses müzik ve ses efektleri

Birçok basit ses düzenlemesini video tasarım programları ile yapabilirsiniz ayrıca internet ortamında da ses kesim programları mevcuttur. En büyük sorun telif hakkı konusudur. Telif hakkından dolayı büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Yaptığınız çalışmaları internet ortamında paylaşırsanız cezalarla karşılaşabilir veya youtube tarafından yasaklanabilirsiniz. Aslında bunu olumlu düşünebiliriz, böylece bizi kendi çalışmamızı üretmemize teşvik edecektir. Bu ses dosyalarını kullanmanın birçok yolu vardır ve filmlerinizin içerisinde planlayabilirsiniz. İşte bazı tavsiyeler:

  • Grubunuzda veya arkadaşlarınız arasında müzik yapanlar olabilir. Özellikle klasik müzik filmlerde çok fazla kullanılabilir. Bu sayede harika sonuçlar elde edebiliriz.
  • Bazı yerel kaynaklara başvurarak müzikleri kullanmak için telif hakkı isteyebilirsiniz. Projenizin ne hakkında olduğunu onlara anlatın ve yayınlamadan önce izlettiriniz. Böylece projeniz hakkında size güvenecekler ve destek olacaklardır.
  • İnternet ortamında ücretsiz kullanıma sunulmuş olan kaynaklardan yararlanabilirsiniz.İnternet ortamında ücretsiz müzik kaynaklarını kullanabilirsiniz: dig.ccmixter  Ayrıca daha fazla kaynak içinde internette arama yapabilirsiniz.
  • Buradaki anahtar kelimeleri kullanarak internette arama yapabilirsiniz. free loops, free sound, free audio effects.

İnternet ortamındaki birçok müzik ücretsizdir ancak ticari kullanıma yasaktır. Para kazanmak için kullanılamaz.

 

Telif hakkı çok karmaşık bir hal alabilir. Telif hakkının kimde olduğunu bulmak ve ilgili kişilerle irtibat kurmak zordur. Veya bunun için birçok ortakta olabilir. Bu yüzden kullandığınız yazı, ses veya video gibi içerikleri iyi araştırmalısınız.

Ayrıca telif hakları ülkeden ülkeye de farklılık göstermektedir. Bir ülkede serbest olan birşey başka ülkede yasak olabilir. Bundan dolayıda youtube gibi playformlarda sizin ülkenizde kullanımı yasaktır gibi uyarılar alabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

Lisanslar hakkında daha fazlası için:

https://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft#Applying_copyleft

https://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons_license

Metodoloji

Bir grup genç ile çalışırken, ürünlerin kullanım izinleri hakkında bilgiler veriniz.

Terminoloji

Telif hakkı, özgür yazılım